maanantai 16. marraskuuta 2015

Sijoitusteni kehitys 2011-2015

Omien sijoitusteni seuranta on ollut erittäin mielenkiintoista puuhaa. Koska aloitin vuoden 2011 alussa, en ole kohdannut vielä ainuttakaan kunnon pörssiromahdusta. Kurssit ovat olleet jo vuosikausia isossa kuvassa nousu-uralla.

Kuitenkin, kaksi hieman merkittävämpää pientä notkahdusta olen kokenut. Niistä toinen tapahtui vuoden 2011 elokuussa Kreikan kriisin vuoksi. Olin tuolloin vasta aloittanut sijoittamisen, joten kriisin vuoksi tapahtunut noin 25% arvon aleneminen oli suhteellisen kova kolaus aloittelijan salkussa. Muistan avoimesti epäilleeni koko sijoittamisen mielekkyyttä tuon seurauksena. En kuitenkaan hätiköidysti myynyt mitään, vaan annoin olla. Myöhemmin vuoden 2012 alussa jatkoin osakkeiden ostamista. Toinen hieman kovempi notkahdus tapahtui vuonna 2015, myös elokuussa. Tähän syynä Kiina, jonka vuoksi salkustani suli yhden päivän aikana noin viisi prosenttia. Tämä notkahdus ei ehkä ollut prosenteissa yhtä paha kuin vuonna 2011, mutta salkun kasvaessa, rahallisesti selvästi suurempi vaikutus omaan salkkuuni.

Olen luonut oman excel-mallin sijoitusteni seurantaan. Tämä sen vuoksi, että sijoitukseni ovat kahdessa eri palavelussa (oman pankkini arvo-osuustilillä ja Seligsonissa), jolloin koko salkun seuranta on hieman hankalaa. Seuraan sijoituksiani kvartaalitasolla. Tärkeimmät päivämäärät ovat joka vuonna 1.1., 1.4., 1.7. ja 1.10. Näiden päivämäärien osakekurssit ja rahastojen arvot kirjaan ylös ja säilytän. Päivitän mallia yleensä vähintään kerran viikossa, jolloin näen helposti sen hetkisen tilanteen. Mallin avulla pystyn laskemaan helposti yksittäisten osakkeiden ja rahastojen tuotot rahassa ja prosenteissa, sekä myös itselleni hyvin tärkeän tiedon, keskimääräisen vuosituoton prosenteissa.

Seuraavaksi muutama kuvaaja salkkuni kehityksestä. Ylimmässä kuvassa salkun arvon kehitys, keskimmäisessä kuvassa tuottojen kehitys ja alimmassa kuvassa keskimääräisen vuosituoton kehitys.
























Laskelmissa ja kuvaajissa on on huomioitu osingot, osinkoverot, kaupankäyntikulut, Seligsonin rahastojen hallinnointikulut, sekä jo tehtyjen myyntien myyntivoittoverot (joita en ole tosin vielä maksanut, sillä olen joka vuosi myynyt alle 1000 eurolla, minkä saa verottomasti tehdä). Sen sijaan oman pankkini arvo-osuustilin hallinnointikuluja näissä ei näy. Ne ovat noin 30 euroa vuodessa, eli viidessä vuodessa suunnilleen 150 euroa. Lisäksi on huomioitava, että tällä hetkellä voitolla olevat osakkeet ja rahastot ovat bruttona, joten todelliset nettotuottoni ovat myyntivoittoveron verran alhaisemmat, rahassa noin 1500-1600 euroa.

Kuten tuottojen kehityksen kuvaajasta näkee, sijoitukseni olivat tappiolla aina vuoden 2013 toiselle kvartaalille asti. Yli kaksi vuotta! Olen joutunut oppirahani maksamaan. Vuosituottoni on kirjoitushetkellä 13,92 prosenttia. Se on suurempi kuin osakkeiden pitkän aikavälin odotusarvo, 8-10% vuodessa. Odotettavissa on siis, että sijoitusteni tuotto ei aina tule pysymään näin korkeana. Tähän on hyvä etukäteen asennoitua, jotta tulevat notkahdukset ja romahdukset eivät tule yllätyksenä eivätkä aiheuttaisi paniikkia. Aiemmin mainittu 2011 elokuun notkahdus näkyy selvästi alimmasta kuvaajasta Q3/2011 kohdalla, kun puolestaan 2015 vuoden Kiinan aiheuttaman notkahdus näkyy selvimmin keskimmäisestä kuvaajasta Q3/2015 kohdalla.

Eri kalenterivuosien tuottoprosenttini ovat olleet seuraavat.
2011: -14,17%
2012: +5,11%
2013: +21,71%
2014: +25,14%
2015 (tähän mennessä): +10,69%

Tällä hetkellä meneillään oleva kvartaali on rahallisesti koko sijoitusurani paras. Prosentuaalisestikin toiseksi paras, sillä vain Q3/2013 on ollut parempi. Sen sijaan Q3/2015 oli rahallisesti koko sijoitusurani heikoin, ja prosenteissa toiseksi heikoin. Tänä vuonna on siis ollut aika paljon varianssia, mutta vielä ollaan plussalla.

Kuten edellisessä kirjoituksessani mainitsin, arvioin salkkuni pitkän aikavälin tuottoprosentiksi 6-8%. Tällä hetkellä ollaan siis selvästi tämän arvion paremmalla puolella, mutta näin tuskin tulee aina jatkumaan.

Tästä eteenpäin teen salkun tilannekatsauksia vähintään kvartaaleittain, mahdollisesti välillä kuukausittain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti