perjantai 13. marraskuuta 2015

Oman sijoitusurani alkuvuodet

Ensimmäinen blogitekstini, wuhuu! Ajatus omasta blogista on virinnyt päässäni jo useita vuosia. Oman blogini tarkoitus on selkeyttää ajatuksiani sijoittamisesta, saada toivottavasti muilta lukijoilta palautetta ja vinkkejä, joista jälkimmäisiä blogini antaa toivottavasti myös muille nuorille ja miksei vanhemmillekin sijoittamisesta kiinnostuneille. Mikäli blogini säilyy aktiivisempana pitkään, on varmasti vuosien kuluttua mukava käydä katsomassa omia ajatuksia menneisyydessä. Kirjoitan siis sekä itseäni että lukijoita varten.

Blogini koostuu sijoitusteni kehitystä koskevista päivityksistä, omista analyyseistäni, sijoitusstrategioista, itse kehittämästäni sijoitusten seurantatyökalusta ja muista erilaisista kirjoituksista sijoittamista koskien. En ole ammattilainen, en myöskään opiskele kaupallista alaa, joten minulla ei ehkä ole niin sanottu ammatillinen ote kirjoituksissani. Blogiini ei tule syvällisiä markkina-analyysejä mm. yritysten vuosikatsauksista tai eri rahastojen vertailuista. Blogini sävy on pikemminkin aloittelijaystävällinen, sellainen josta saavat irti niin kokeneemmat sijoittajat kuin vasta-alkajatkin.

Tulen kirjoittamaan melko tarkoista rahamääräisistä summista, ja tästä syystä salaan henkilöllisyyteni.

Tämä ensimmäinen blogitekstini kertoo tarkemmin omasta sijoitusurani alusta.

-------------------------

Minulla on nuoreksi mieheksi siitä onnellinen tilanne, että rahasta ei ole ollut oikeastaan koskaan puutetta. Tästä kiittäminen on vanhempiani, jotka köyhistä oloista lähdettyään eivät halunneet lapsilleen samaa, vaan keräsivät heille mukavan alkupääoman oman elämänsä aloittamista varten. Olen saanut mm. lapsilisät omalle tililleni, lisäksi erilaiset lahjarahat vanhemmiltani ovat jääneet säästöön. Nuorempana pelasin aktiivisesti nettipokeria, tästä noin kolmen vuoden urasta sain voittoa 9000 euroa. Tähän voidaan lisätä kesätyörahat, armeijan päivärahat, ylioppilasrahat sekä erilaiset stipendit, joita olen myös huomattavan määrän saanut kouluajoillani. Myös sijoitukseni ovat ehtineet vajaassa viidessä vuodessa kasvaa useita tuhansia euroja. Luonteeltani olen ollut aina melko säästeliäs. Rahaa on kulunut pakollisten menojen lisäksi lähinnä matkustamiseen omalla autolla ja ulkomailla. Vuosien mittaan omaa rahaa on kertynyt muutaman kymmenen tuhannen euron verran, josta osa on sijoituksissa.

Alun perin sijoitusteni tarkoitus oli saada parempaa tuottoa kuin korkotileillä. Havahduin siihen tosiasiaan, että olen ikäisekseni aika varakas, mutta rahani makasivat korkotilillä. Halusin tehdä asialle jotain. Vasta myöhemmin on tullut selväksi, että sijoittamisella, pitkäjänteisyydellä ja kärsivällisyydellä voi vaurastua. Enkä olisi arvannut, kuinka kiinnostavaa on seurata omien sijoitusten arvon kehitystä.

Vuonna 2011 helmikuussa avasin arvo-osuustilin omaan pankkiini. Ennen sitä olin avannut ASP-tilin, joka on myös tänä päivänä olemassa. Aloitin suorat osakeostot suomalaisista yrityksistä. Salkkuuni tarttui aluksi Fortum, Alma Media, Orion ja Huhtamäki. Myöhemmin myös UPM-Kymmene, Sampo ja Elisa. Myin Orionit pois, mutta kaikki muut noista ovat vielä salkussa, ja joihinkin olen tehnyt lisäostoja, kun taas toisia olen vähentänyt optimoidessani verojen maksua. Joka vuosi olen hyödyntänyt valtion tarjoaman alle tuhannen euron verottoman myynnin. Muita myyntejä olen vältellyt opintotukien vuoksi, sillä jostain käsittämättömästä syystä Kela laskee tuloksi esim. 1000 euron myynnin, vaikka myyntivoittoa ei olisikaan. Tämä ongelma minulta poistuu pian, kun opintotukioikeuteni päättyy.

Vuoden 2011 elokuussa Kreikan kriisi oli aika paha, jolloin hetkellisen romahduksen myötä salkkuni arvo oli pahimmillaan pakkasella noin -25%. Heti sijoitusuran alkuun moinen oli aika kova paikka, mutta en hätäillyt enkä myynyt mitään. Vuodet pokerin parissa opettivat, että heiluntaa on joka tapauksessa.

Kesti aika pitkään, ennen kuin sijoitusteni bruttoarvo oli jälleen plussalla. Vasta vuoden 2013 toisella kvartaalilla tuotot vihersivät ensimmäistä kertaa. Sen jälkeen eivät ole miinuksella käyneetkään. Noin kaksi vuotta jouduin maksamaan oppirahoja, mutta tämä on ollut hyvin tarpeellista. En enää tee samaa virhettä. En enää osta suurta osinkoa maksavaa yritystä vähän aikaa ennen osingonmaksua, vain ja ainoastaan suuren osingon vuoksi. Tämän virheen tein Alma Median ja Fortumin osalta, joista molemmat ovat itse asiassa vielä tänäkin päivänä miinuksella, vaikka Fortumia olen myöhemmin lisännyt. Nykyään tutkin tarkemmin yrityksen osinkohistoriaa ja seuraan yrityksen ympärillä käytävää keskustelua.

Vuonna 2013 aloin ostamaan Seligsonin rahastoja - tällä tiellä olen edelleen. Salkussani on Global Top 25 Brands ja Pharma, Phoebus, Aasia ja Kehittyvät markkinat. Näitä ostan jatkuvasti lisää ns. value averaging -menetelmällä, josta ajattelin kirjoittaa kokonaan oman blogikirjoituksen myöhemmin. Muista strategioistani sen verran, että olen passiivinen sijoittaja. Teen ostoja tasaisesti, ja myyntejä hyvin harvoin. Näin olen kuullut, että kannattaa tehdä. Treidaaminen ei ole minua varten. Siihen minulla ei ole aikaa, eikä varsinkaan osaamista.

Salkkuni arvo on tänään 13.11. noin 21500 €, jossa on mukana yhteensä kuuden eri suomalaisen yhtiö osakkeita sekä viittä eri Seligson rahastoa:

UPM-Kymmene 17,5%
Seligson Phoebus 15,1%
Seligson Global Pharma 14,4%
Seligson Global Brands 11,9%
Sampo 10,8%
Fortum 7,1%
Huhtamäki 6,8%
Seligson Aasia 6,8%
Elisa 5,1%
Seligson Kehittyvät markkinat 3,1%
Alma Media 1,5%

Jossakin tulevassa päivityksessäni esitän tarkempia kuvaajia salkkuni arvon sekä tuottojen kehityksestä vuodesta 2011 tähän päivään.

Tässä lyhyehkö kuvaus oman sijoitusurani alusta, jatketaan muilla aiheilla tulevissa kirjoituksissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti