keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Romahduksen pelosta

Seuraan jonkin verran Kauppalehden keskustelupalstan "rommari-ketjuja", joista myös löytää linkkejä koti- ja ulkomaisiin uutisiin ja kolumneihin. Vaikuttaa siltä, että monet tahot uskovat romahduksen tulevan lähiaikoina, jopa tänä vuonna. Martin Armstrongin ennustukset, heikko globaali talouskasvu, velkaisuus, elvytyksen aiheuttama kupla osakemarkkinoilla ym ym. Olen itsekin alkanut pelätä romahdusta, mutta en ole tehnyt mitään ylimääräisiä myyntejä. Käteistä minulla tulee joka tapauksessa olemaan varalla, tälläkin hetkellä noin 40% likvidistä omaisuudesta (johon en laske ASP-tiliä).


Rommareita on aina, ei ole sellaista päivää kun joku ei ennusta isomman romahduksen alkavan pian. Sen olen huomannut jo kauan sitten. Monesti olen lukenut romahduksen tulevan, kun "kukaan" ei sitä odota. Juuri silloin kosahtaa, kun "kaikki" odottavat kurssien vain nousevan ja nousevan. Nythän rommausta tunnutaan huutelevan joka puolella, eli eihän se silloin yllätys olisi? Katseet on käännetty kohti kesää, ja Ison-Britannian EU-jäsenyysäänestystä sekä Kreikan velkojen maksua. Myös Fedin koronnostosta puhutaan. Pitäisi tapahtua jotakin yllättävää, jotta romahdus tulisi. Nämä ovat jo tiedossa, eli teorian mukaan eivät aiheuta romahdusta, kävi miten kävi. Viime kesänä puhuttiin hyvin paljon Kreikasta, Eurosta ja velasta, mutta se olikin Kiinan kasvun heikkeneminen, mikä aiheutti elokuussa notkahduksen.


Myös työkaverini puhui, että negatiivinen sähkön hinta on vastaava asia kuin negatiiviset korot: silloin markkinoilla ei ole ihan kaikki kunnossa, ja joku tai jokin säätelee niitä liikaa. Ennemmin tai myöhemmin tulee realiteetit vastaan, ja markkinat reagoivat niiden mukaan. Paljon löytyy romahduksen puolestapuhujia. Kaikesta huolimatta yksi suurimpia virheitä sijoittamisessa on sijoittamatta jättäminen. Jos antaa pelolle jatkuvan yliotteen, ei välttämättä koskaan tule sijoittaneeksi, jolloin tuotot jäävät saamatta. Oman sijoitusurani aikana 2011 alusta lähtien on ollut Kreikan kriisiä, Fukusimaa, Krimin kriisiä ja Venäjän talouspakotteita, jatkuvaa huolta Eurosta ja globaalista velkaantumisesta ja öljyn hinnan laskua. Silti olen saanut yli 11% annualisoidun tuoton tekemällä joka vuosi uusia sijoituksia. Olisi jäänyt tuhansien eurojen tuotot saamatta, jos olisin koko ajan pelännyt sijoittaa.


Toki romahdus voi tulla, en sitä kiistä. Tällä kirjoituksella yritän kuitenkin toppuutella pelkoa ennen kaikkea itsessäni. Vaikka romahdusta siellä ja täällä huudellaan, niin ei se välttämättä tule. Indeksit voivat myös nousta tai jatkaa eteenpäin vaakatasossa.


Huhtikuusta en tällä kertaa tee tuloskatsausta. Se oli suurin piirtein nollatuloskuukausi. UPM ja Huhtamäki ovat nousseet mukavasti tällä kvartaalilla. Säästöjä tuli reilu 500€, vaikka maksoin jopa kaksi pientä ulkomaanmatkaa, jotka ovat edessä toukokuussa. Asumisen, ruoan ja bensojen jälkeen minulle jää näköjään noin 1000€ kuukaudessa käytettäväksi mihin haluan ja loput säästöön. Mutta mielestäni tulevaisuuden varalle on järkevääkin säästää nykyisellä leikkausten aikakaudella. Vuoden säästötavoitetta lienee kuitenkin tarpeen korottaa reilusti, sillä olen asettanut liian helpon tavoitteen.


Nyt toukokuun ensimmäiset kolme päivää ovat kääntäneet kvartaalin kokonaistuloksen hennosti miinukselle. Tein normaalisti uusia rahastomerkintöjä kuun alussa. En välitä Sell in May -huuteluista. Eihän tammikuuilmiökään tullut tänä vuonna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti