torstai 21. huhtikuuta 2016

"Ostan yhtiötä x, koska sen tuotetta tarvitaan aina"

Tämä kirjoitus saattaa sisältää kärjistämistä, liioittelua ja ehkä pieni silaus huumoria, jos oikein syvältä kaivaa. Ei kannata ottaa tosissaan.


Olen moneen kertaan lukenut otsikossa esitetyn perusteen, miksi ollaan sijoitettu yhtiöön x. Usein perustelu loppuu siihen. Jostain syystä tulen hieman huvittuneeksi, kun joku tätä perustetta käyttää, edes osana muita perusteita. Tätä perustettahan voi käyttää melkein minkä tahansa yhtiön kohdalla:


Ostin YIT:tä, koska ainahan taloja on rakennettava ja ihmisten on jossain asuttava.
Ostin Keskoa, koska ainahan ihmisten on jotakin syötävä.
Ostin Fortumia, koska ainahan ihmisten on saatava sähköä.
Ostin Orionia, koska ainahan ihmisten on saatava lääkkeitä.
Ostin Nordeaa, koska ainahan ihmisten on käytettävä pankkeja.
Ostin Teliasoneraa, koska ainahan ihmisten on puhuttava puhelimella ja päästävä nettiin.
Ostin Storaa, koska paperiahan tarvitaan digitalisoitumisesta huolimatta aina.
Ostin Olvia, koska ainahan ihmiset juovat olutta.
Ostin Huhtamäkeä, koska elintarvikkeet pitää pakata aina johonkin.
Ostin Konetta, koska hissejä pitää rakentaa taloihin, joita pitää myös rakentaa, koska ihmisten on asuttava jossakin.


Lista on loputon.


Todellisuudessa ihmisten pitää vain syödä, juoda, hengittää ja nukkua, eikä nekään itse asiassa ole välttämättömiä. Kuoleminen on todellisuudessa ainoa pakko elämässä. Onko pörssiin listattuna hautaustoimistoja?


Osakkeen ostamisen perusteena ei saisi koskaan olla vain ja ainoastaan "koska sen tuotetta tarvitaan aina". Mitä sitten vaikka tarvitaankin? Ei se pelkästään sijoituksesta voitollista tee. Ei mikään pörssiyritys ole monopoliasemassa, aina on kilpailijoita. Ei osakkeen hinta pysy entisellä tasollaan, jos yhtiön tulos heikkenee. Yrityksen osakekurssihan on fundamenttien mukaan osingonmaksukyky hamaan tulevaisuuteen diskonttattuna tuottovaatimuksella. Jos tulevaisuuden osingonmaksukyky alenee heikkenevän tuloksen myötä, myös osakkeen arvo putoaa. Näin teoriassa, mutta tietenkin psykologialla on valtava merkitys.


Suosittelen siis tämän perusteen lisäksi miettimään muitakin syitä ostaa osaketta. Muuten se on ihan tikanheittoa, mikä toki saattaa osua hyvinkin, kuten itselläni on osunut joskus. Sijoituskohteen valinnassa kannattaa keskittyä tutkimaan vähintään osakkeen hintaa ja arvostustasoa, brändiä ja kilpailukykyä suhteessa muihin vastaaviin yrityksiin, sekä yrityksen ja yleensä toimialan tulevaisuuden näkymiä. Tai sitten voi jättää kaiken tämän muille ja ostaa rahastoa/etf:ää. Tätä suosin nykyään itse, koska en usko pitkällä tähtäimellä olevani kovin hyvä osakepoiminnassa.


Toinen kvartaali on alkanut piristävän vihertävästi. Osinkoja tulee ja kurssit nousevat (paitsi tänään), joten mikäs tässä ollessa. Toki vuosi on edelleen hieman miinuksella. Ostoja tuli tehtyä kuun alussa melko paljon verrattuna viimeaikoina tehtyihin sijoituksiin. Hyvin lyhyen tähtäimen perusteella (kolme kvartaalia) sijoitusstrategiani on toiminut hyvin. Olen ostanut tavallista enemmän viime lokakuun alussa, myynyt tammikuun alun "huipulla", ostanut jälleen helmikuussa ja nyt huhtikuussa halvalla. Parempaan tulokseen olen päässyt kuin tasasummilla. Mutta jatketaan seurantaa, ja vasta vuosien kuluttua selviää onko tämä strategia tasasummia parempi.

1 kommentti:

  1. Heh, tää on kyllä niin totta. Olen varmasti itsekin sortunut tuohon joskus (tai johonkin ihan yhtä tyhmään perusteluun).

    VastaaPoista