torstai 11. helmikuuta 2016

Osinkoja, enemmän osinkoja!

Pian alkaa se aika vuodesta, kun tilille alkaa kilahdella osinkoja. Osingot eivät kuitenkaan enää ole minulle niin tärkeitä kuin ennen. Niin rahalliset kuin psykologiset merkitykset ovat vähentyneet vuosi vuodelta, sillä tässä vaiheessa sijoitusuraa en tarvitse tuottoja pankkitililleni. Tärkeintä on sijoitusvarallisuuden kasvu, joka onnistuu parhaiten välttämällä veroja niin pitkään kuin voin. Osinkoja tarvitsen sitten, kun alan suunnitella pääomatuloilla elämistä. Tällä hetkellä osinkoja verotetaan hieman kevyemmin kuin luovutusvoittoja, ja jos sama jatkuu myös tulevaisuudessa, kannattaa pääomatulot ottaa mieluummin osinkoina kuin luovutusvoittona.

Olen käytännössä kaikki suomalaiset osakkeet hankkinut osinkomielessä. Joitakin virheitä on matkan varrelle sattunut, mutta niistä on toivottavasti otettu opiksi tulevaisuutta varten. Salkussani on hyvää osinkoa maksavia yrityksiä, kuten Fortum, UPM-Kymmene, Sampo ja Elisa. Osinkoja saan myös Huhtamäeltä, joka ei ole ollut yhtä hyvä osingonmaksaja. Ehkä siitä kertoo se, että kyseinen osake on salkussani yli 200% arvonnousun tehneenä viiden vuoden ajalla. Selvästi parhaiten salkussani.

Verrattuna viime kevääseen omistan hieman vähemmän osinkoja jakavia osakkeita. Olen pyrkinyt siirtämään painotusta rahastoihin. Haluan myös vähentää Suomen painoa salkussani. Viime osingonmaksujen jälkeen olen myynyt pois 33 kpl Elisan osakkeita, ja pian kyytiä saavat kaikki Alma Median osakkeet. Osinkoehdotukset 2016 näyttävät seuraavilta:
Elisa 1,40 (1,32)
Fortum 1,10 (1,30)
Huhtamäki 0,66 (0,60)
Sampo 2,15 (1,95)
UPM-Kymmene 0,75 (0,70)
Osinkoja olisin saamassa yhteensä 474,05€ (527,40€ vuonna 2015), joten pientä laskua näyttää olevan. Kirjoituksen otsikko olikin siis vale!

Fortum petti markkinoiden odotukset, ja yhtiön tulevaisuuden näkymät sen kuin synkkenevät. Onneksi Fortum ei ole ollut kovin suurella painolla salkussani. Fortum on ollut sijoitusurani ehdottomasti huonoimpia sijoituksia, jonka on arveltu jo useamman kerran saavuttaneen pohjahintansa. Noinkohan pohjia olla vieläkään nähty? Tasainen lasku yli 20 eurosta nykyiseen 11 euroon on kestänyt viime vuoden osingonmaksusta lähtien.

Osingot olen suunnitellut sijoittaa takaisin pörssiin Q2:n ja Q3:n aikana, mutta seuraan markkinatilannetta. Lisäilen osingoilla rahasto-osuuksia, joiden osuuden salkusta pyrin nostamaan 70 prosenttiin tulevien vuosien aikana. Tällä hetkellä osuus on 51%.

Edellisen kirjoituksen jälkeen huomasin ilouutisen, sillä OP aikoo tuntuvasti alentaa osakkeiden kaupankäyntikustannuksia. Olin aiemmin ajatellut siirtyä Nordnetin asiakkaksi jollakin aikavälillä, mutta ne suunnitelmat vähintään lykkääntyvät. Hyvä niin.

Markkinat jatkuvat levottomina. Hyvin levottomina. Ilmassa on paniikin tuntua ja jokin yllättävä negatiivinen uutinen voi aiheuttaa jopa romahduksen. Viime kevään huipuista on tultu alas hieman yli 20% Helsingissä. 2011 lasketeltiin noin 33% ja finanssikriisissä 64%, joten vielä on matkaa noihin lukemiin. Erityisesti viimeisen parin viikon aikana on punaista ollut joka rintamalla. Kyllähän se mietityttää, kun voitot sulavat nopeasti, eikä annualisoitu tuottoprosenttikaan enää näytä niin hyvältä: noin 8,6 % vuodessa. Salkun kehitys vuoden alusta -14,1% ja vertailuindeksillä -14,9%. Mikään yllätys tämä karhumarkkina ei tosin ole, ja tätä on uumoiltu jo pidemmän aikaa. Itse kamppailen omien tuntemusteni kanssa. Toisaalta harmittaa jo saavutettujen kurssinousujen hupeneminen, mutta toisaalta tulevat edulliset ostopaikat houkuttelevat. Käteistä kun on ja lisää tulee. Tästä johtuen tuntemukseni ovat melko neutraalit, mutta aavistuksen negatiivisen puolella.

1 kommentti: