perjantai 19. helmikuuta 2016

Ajatuksia kilometrikorvauksista

Vaikka blogi onkin sijoitusblogi, haluan jakaa itseäni ihmetyttävän asian. Kävin tällä viikolla elämäni ensimmäisellä työmatkalla. Omalla autolla liikuin ja konttoreiden välinen etäisyys on 190 km. Päivän aikana työajoa siis 380 km edestakaisin, ja kilometrikorvaukset tämän mukaan.


Autoni bensankulutus pitkällä matkalla oli 6,5 l/100km, eli 3,8*6,5=24,7 litraa yhteensä. Bensan hinta on tällä hetkellä siinä 1,3€ kahta puolen, riippuen missä asuu. Matkani bensakuluiksi arvioin täten 24,7*1,3 = noin 32 euroa. Toki myös öljyä kuluu, sekä auton huoltoihin voidaan laskea osansa tästä 380 kilometrin matkasta. Ei näihin kyllä paljoa voi laskea, mutta heitetään yläkanttiin ja sanotaan, että kulut olivat bensoineen 50 euroa.


No, paljonko tästä sitten saan kulukorvauksia? Verovapaa kilometrikorvaus on 0,43€/km eli yhteensä 163,4€. Tähän päälle verollinen päiväraha 40€. Päivärahasta lähtee ehkä kymppi pois, mutta korvauksia saan yhteensä 193,4€ !? Tästähän jää oikein mukavasti voitolle, kävisin mielelläni useamminkin.


En osaa yhtään arvioida, kuinka suuret kulut yrityksille tästä aiheutuu. Kun on autoedutkin olemassa. Mutta olisi tässä ehkä leikattavaa, jonka voisi jättää leikkaamatta jossain muualla, esim. sosiaalimaksuissa tai vapaapäivissä.


Vähän tämmöinen yhteiskunnallinen näkökulma tässä postissa. Ja jottei menisi ihan täysin offtopiciksi, sanotaan muutama sana rahoitusmarkkinoistakin: Vuoden toinen nousuviikko lienee takana. Iso kuva ei vielä muutu, eli karhussa ollaan ja kvartaali on edelleen tukevasti miinuksella. Kuitenkin noin kolmasosan tappioista sain takaisin.


Vuoden säästöprojekti etenee ihan hyvin. En elä mielestäni älyttömän säästeliäästi, mutta näyttäisi siltä että 3500€ tälle vuodelle asetettu säästötavoite on melko helppo saavuttaa. Tammikuussa jo yli 500€ säästöjä, vaikka en saanut edes täyttä kuukausipalkkaa. Helmikuusta en ole tehnyt vielä arviota, mutta ihme on ellei tammikuuta enemmän jää säästöön. Joku 1000-1500€ kulunee reissaamiseen myöhemmin tänä vuonna, mutta uskon että vuodesta tulee taloudellisesti erittäin hyvä. Tietty jos osakemarkkina romahtaa, niin nettovarallisuus ei välttämättä kasva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti