keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Kuinka paljon osakeriskiä?

En ole blogissani aiemmin puhunut omaisuuteni jakaumasta, vaikka osakesalkkuani olen ruotinut joissakin kirjoituksissa melko tarkoilla summilla. Omaisuuteni ei suinkaan ole kokonaan osakesijoituksissa, vaan merkittävä osa muusta likvidistä varallisuudesta lepää ASP-tilillä, vararahastossa ja käyttötilillä. Tykkään myös kerätä kolikoita ja ulkomaalaista rahaa (kolikot lasken käteiseksi ja ulkomaalaiset rahat keräilyesineiksi).

Osakesijoituksissa on tällä hetkellä vain 44% omaisuudestani. Se on pieni prosentti siihen nähden, että monesti suositellaan osakepainoksi 100% miinus oma ikä. Minulle suositus olisi 74%, joten tästä ollaan aika kaukana. Mutta entä jos en ota huomioon ASP-tiliä, jossa iso osa varallisuudestani sijaitsee? Periaatteessa en laske ASP-tiliä likvidiksi omaisuudeksi, koska se on menossa asuntoon, eikä kyseiseen tiliin ole tarkoitus koskea ennen asunnon ostamista. ASP-tilillä on 29% omaisuudestani, ja ilman sitä on osakepainoni likvidistä omaisuudesta 62%. Se alkaa jo kuulostaa paremmalta osuudelta.

Varatilillä pidän noin puolen vuoden menot. Käyttötilillä on puolestaan tarkoitus pitää mahdollisimman vähän rahaa, koska se raha ei tuota mitään. Tällä hetkellä käyttötilillä on rahaa aivan liian paljon, mutta Q2:n aikana sieltä siirtyy merkittäviä summia sijoituksiin.

Tällä hetkellä ei ehkä ole kaikkein paras hetki sijoittaa osakkeisiin. Tuo on toki aika iso ehkä, sillä tulevaisuutta ei voi tietää. Ei toisaalta korkosijoituksetkaan erityisesti houkuttele. Ehkäpä kultainen keskitie on se paras vaihtoehto riskienhallinnan ja tuoton tavoittelun tasapainottamiseksi. Eli en merkittävästi lisää osakepainon osuutta varallisuudestani, mutta en ala isommin myymäänkään. Jatkan ostoja sijoitusstrategian mukaisesti, ja pidän varalla myös käteistä. Riskinottohalukkuudessa olen siellä keskellä, eli en aio koskaan olla all-in osakkeissa, mutta haluan todennäköisesti aina jonkin verran osakkeita omistaa.

Stressiä pukkaa kotona ja töissä, mutta hyvää pääsiäistä lukijoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti