torstai 28. tammikuuta 2016

Tammikuuilmiö peruttu

Paljon puhuttu tammikuuilmiö ei tullut, vaan kurssit ovat olleet laskussa. Huomenna  tammikuun viimeisenä pörssipäivänä ei enää ihmeitä tehdä, jotta kuukausi nousisi oikeastaan millään indeksillä plussalle. Oman salkkuni arvo on 6,9% miinuksella, ja vertailuindeksini punertaa 8,1% verran. Tämä on melkein ainut ilon aihe, sillä yksi tavoitteistani oli vertailuindeksin päihittäminen, ja tammikuussa taisin onnistua. Salkkuni suurin putoaja on ollut UPM-Kymmene, jonka arvosta on sulanut jopa 13,70%. Ainoat nousijat ovat olleet Alma Media ja Fortum, joista Fortum on niin heiveröisesti plussalla, että viimeinen päivä voi senkin pudottaa miinukselle.

Vuosi 2016 lähti liikkeelle kovin punaisissa tunnelmissa. Pientä lohtua tuo se, että heti tammikuun alussa tein sijoitusstrategiani mukaisesti myyntejä 562 eurolla, ja ostoja 229 eurolla, eli olin myynnin puolella yhteensä 333 € verran. Jos olisin tehnyt ostokset säästösuunnitelmani mukaan, olisin tehnyt ostoja 300 eurolla, jolloin tilanne olisi ollut hieman vielä nykyistäkin huonompi. Nyt minulla on siis käteistä 633€ enemmän kuin säästösuunnitelman mukaan olisi. Helmikuun alussa on tarkoitus tehdä ostoja samoihin rahastoihin samoilla summilla kuin tammikuun alussa, eli yhteensä 229 eurolla.  Jälkiviisaana voin todeta, että onneksi en ostanut koko rahalla tammikuun alussa, vaan jaoin ostot kahteen erään ja helmikuun alussa saan halvemmalla. Yhtälailla jälkiviisaana voin todeta, että myyntejä olisi pitänyt tehdä huomattavasti enemmän. Tällä hetkellä hieman arveluttaa, että laskumarkkina saattaa hyvinkin jatkua, joten vieläkään ei välttämättä ole hyvä aika ostaa. Parempi ostopaikka nyt kuitenkin on verrattuna tammikuun alkuun. Teen siis ostot sijoitusstrategiani mukaan ja katson tilannetta seuraavan kerran Q2:n alussa, eli huhtikuun ensimmäisinä päivinä. Strategiastani poiketen harkitsen Global Brandsin lisäämistä, koska strategiatyökaluni antaa "vahva osta" -signaalia, vaikka tammikuun alussa suositeltiin myymään, ja niin teinkin.

Tällä hetkellä annualisoitu vuosituottoprosenttini on 11,09% viiden vuoden ajalla. Se on vieläkin kohtuullisen hyvä, sillä pitkällä aikavälillä odotan saavuttavani 6-8% vuosituoton. Jos 11 prosentin tahti jatkuu, saavutan tavoitteeni, eli 500 000 € sijoitusvarallisuuden, vuonna 2038, olettaen että säästösuunnitelmani toteutuu. Olisin silloin 48-vuotias.

Jo viime vuoden lopulla suunnittelemani Alma Median tappioiden realisointi alkaa olla käsillä, sillä pankkini tarjoaa ilmaiset kaupankäyntikulut maaliskuun loppuun asti. Luovutustappiothan saa nykyään vähentää osinkoverotuksessa, kunhan luovutustappio on realisoitunut vuonna 2016.

Elämää on pitänyt kiireisenä hiljattain alkanut uusi työ. Onneksi palkan avulla saan kerättyä paljon käteiskassaa, jolla voin poimia markkinoilta edullisia ostoksia, mikäli lasku jatkuu vielä pidempään.

Kyllä tämä tästä. Pidetään pää kylmänä laskumarkkinassa, eikä hermostuta vaikka lasku jatkuisi vielä pidempään. Kuten aiemminkin olen itselleni vakuutellut, ajatellen pidemmällä tähtäimellä nykyhetkellä ei ole juuri merkitystä. Tärkeimmät nousut ja laskut ovat vuosien päässä tulevaisuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti