tiistai 4. lokakuuta 2016

Kolmannen kvartaalin onnistumiset ja epäonnistumiset

Pääsääntöisesti kolmas kvartaali oli hyvä. Ehdottomasti tärkein taloudellinen onnistuminen oli vakituisen työpaikan saanti. Sopimus astuu voimaan ensi maanantaina. Myös pörssit olivat nousussa. Salkkuni kasvoi 5,7% ja samaan aikaan vertailuindeksi kasvoi 5,6%. Päihitin indeksin täpärästi viime päivien kirillä. Oikeastaan koko kvartaalin ajan olin pari kymmenystä jäljessä. Olen nyt päihittänyt vertailuindeksin nyt neljänä perättäisenä kvartaalina, ja mikä tärkeintä, myös koko 5,75 vuoden sijoitushistoriani ajalla.


Salkun arvo on 25 364 € (23 522 € Q2:n lopussa). Annualisoitu tuotto 30.9.2016 on 12,5 %, joka on edelleen merkittävästi isompi kuin arvioimani 6-8 % jonka oletan saavani vuosikymmenten sijoitushorisontin aikana. Vertailuindeksin annualisoitu tuotto on 9,6 %., eli olen voittanut indeksin tuoton noin 3%-yksikköä, joka olisi pitkällä aikavälillä erittäin suuri ero. Uskon eron tasoittuvan. Näihin prosentteihin lasketaan osinkotuotot verojen jälkeen, vertailuindeksissä tämän arvioidaan olevan 3 % vuosittain.


Q3:n suurin sankari oli UPM +14,6%. Myös Huhtamäki (+11,5%) ylsi yli kymmenen prosentin nousun. Luuseriosake oli Elisa -4,6% sekä Seligsonin Global Pharma -1,0%. Kaikki muut olivat plussalla, paitsi Fortum hauskasti sentilleen samalla tasolla kuin Q2:n päätöskurssi.


Uusia ostoja salkkuun 500€ Seligsonin Euro-obligaatiota. Tämän tuotteen tarkoitus on helpottaa Seligsonin merkintöjä ja lunastuksia: Tästä eteenpäin muutan EO-osuuksia muiden rahastojen osuuksiksi. Se on vaivattomampaa kuin pelata tilisiirtojen kanssa, mikä on ehdottomasti Seligsonin suurimpia heikkouksia. Kulujakaan ei tule, kun teen vaihtoja vain yli 90 päivää vanhoille osuuksille. Lisäksi uskon että EO on parempi paikka rahoille kuin käyttötili, joka on paisunut jo liiankin isoksi, koska sijoitusstrategia on antanut ostosuosituksia erittäin niukasti koko Q3:n ajan. Tällä hetkellä tosin aletaan olla jo hilkulla, ja muutaman prosentin pudotus tietäisi ostosuositusta usean rahaston kohdalla.


Vuosi 2016 on tällä hetkellä plussalla 4,0% eli hieman keskimääräistä huonommin on mennyt, johtuen Q1:n melko rumista miinuksista. Tänä vuonna olen tehnyt tähän mennessä noin 3100€ uusia merkintöjä, ja suunnitelma sanoo Q4:lle vielä 1900€ lisää + S-osuuksia summalla x€ (pitää tutkia vielä tarkemmin mitkä osuuskaupat valitsen).


Q3:n tulot ja menot:
heinäkuu +1841€ -1202€
elokuu +1847€ -1170€
syyskuu +2240€ -1409€
Yhteensä +5928€ -3681€, säästöön 2147€


Syyskuun tuloissa extraa ovat lomarahoja, tavaroiden myyntiä ja velkojen perintää. Kertaluonteisia ostoja kasautui syyskuulle, kun ostin uuden läppärin, nintendo wiin käytettynä sekä paljon pientä käyttötavaraa uuteen kotiin.


Q4:n tulojen ja menojen ennusteen perusteella koko vuoden säästöennuste on 10700€ (tällä hetkellä 6600€) ja säästöprosentti 43% kaikista tulosta (nyt 38%). Tässä huomioin veronpalautuksen, jota en huomioinut säästötavoitetta asettaessani. Todennäköisesti ylitän säästötavoitteeni. Ennusteen perusteella kuukausittaiset menot ovat 1175€/kk. Se on hieman enemmän kuin esimerkiksi vuonna 2015. Tulojen noustessa pieni elintasoinflaatio on iskenyt, mutta melko hyvin menot pysyvät kuitenkin kurissa. Tällä kulutuksella kuukausittain säästöön jää noin 1000€ kun nettotulot kasvavat entisestään muutaman satasen kuussa uuden työsopimuksen myötä. Voi tosin olla, että pian palkitsen itseni ulkomaan reissulla, kun olen saanut 18 vuoden opintoni päätökseen.


Varallisuuteni 30.9.2016 on 55 400€, joista sijoituksissa on 25 400€, ASP-tilillä 14 300€, käyttö- ja puskuritileillä yhteensä 14 300€ (liikaa!), fyysistä käteistä 400€ ja kiinteää omaisuutta arviolta noin 1000€ arvosta. Ennusteen mukaan 60k€ voi rikkoutua tammikuun ensimmäinen päivä, riippuen lähinnä osakemarkkinoiden liikkeistä, joka on ennusteessa oletettu nollaksi.


Saa nähdä mitä Q4 tuo tullessaan.

7 kommenttia:

 1. Onko sinulla mitään erityistä syytä, että noinkin paljon käyttö- ja puskuritileillä?

  VastaaPoista
 2. Mietin samaa kuin SenseFail. Olen itse about samanikäinen kuin sinä ja opiskelija ja itseä alkaa ahdistamaan jos käyttötili ylittää 2000 euroa. Olen silloin melkein heti tunkemassa rahaa osakkeisiin strategiasta huolimatta tai ASP:lle :D Tuntuu, että tuollaisen rahasumman makuuttaminen tilillä olisi itselleni mahdotonta, kun se on kuitenkin suhteessa iso määrä koko omaisuuteen nähden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi syy on se, että odottelen oikeaa hetkeä tehdä uusia ostoksia. Sellaista ei tullut Q3:n aikana, brexit-dippauskin jäi niin lyhyeksi. Ei tämä kuitenkaan kaikkea selitä. Ehkä siinä on myös taustalla myös riskin pelkoa. Varatilillä on noin puolen vuoden menot, jottei tarvi realisoida sijoituksia jos sattuu yhtä aikaa pörssiromahdus ja työpaikan menetys. Sekin syyksi laskettaneen ettei ole ollut aikaa tai innostusta tehdä asialle mitään. Q4:n aikana tulee kyllä perustilien summat vähenemään. S-osuuksiin mennee 1000-1400€, muihin sijoituksiin pari tonnia ja ajattelin ASP-tiliäkin kasvattaa.

   Poista
 3. Milloin aiot ostaa asunnon? Itselleni asp-tili olisi ollut täysin turha, sillä paremman tuoton rahoilleni sain osakkeista, joita myin asuntoa ostettaessa sopivaan hintaan pois. Osinkotuotot ylittivät asp-tilin hyödyt ja asuntoa en olisi pörssiromahduksen jälkeen ostanutkaan, kun mitään kiirettä asunnon ostoon ei ollut. Itse kyllä keksisin 14,3k summalle muitakin kohteita kuin asp-tili....

  VastaaPoista
 4. Sosiaaliset syyt lykkäävät asunnon ostoa, mutta kyllä sekin sieltä vielä tulee.

  Kommenteissa on havaittavissa kauhistelua sijoitusten vähyydestä suhteessa kokonaisvarallisuuteen. En aio tässä markkinatilanteessa iskeä all in tai edes 80% all in osakkeisiin. Haluan nukkua yöni rauhassa, vaikka hintana olisikin odotusarvoisen tuoton menetystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Markkinatilanne huomioiden voi joidenkin mielestä tällä hetkellä olla huono aika ylipäätään ostaa osakkeita. Toisten mielestä ostojen ajoittaminen ei ole juurikaan tärkeää pidemmällä aikavälillä. Itse löydän tälläkin hetkellä kiinnostavia ostopaikkoja, vaikka ne vähissä ovatkin.

   Minun pointtini oli vain hieman kritisoida asp-tiliä ja sen mielekkyyttä. Se on erittäin hyvä vaihtoehto säästettäessä varoja asunnon hankintaan mutta myös muita tapoja on. Totta on, että jos parempaa kohdetta ei juuri nyt rahoille löydy, on asp-tili tällöin yksi parhaista vaihtoehdoista.

   Poista
  2. Täytyy kyllä sanoa, että ASP-tiliä en ole omassa mielessäni kritisoinut vielä kertaakaan. Sai ajattelemaan, että ehkä en sinne syydä rahoja enää nyt kun alkaa siellä jo olla lähemmäs 10 % sellaisen asunnon hinnasta jonka oletan ostavani lähivuosina.

   Onhan tuo joka tapauksessa perustilejä parempi vaihtoehto, mutta tosiaan aika turha sellaiselle henkilölle joka on valmis ottamaan suuria sijoitusriskejä.

   Poista