keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Taloudellinen tulevaisuus vaikuttaa hyvältä

Edellisessä kirjoituksessa puhuin edessä olevasta työhaastattelusta. Sain paikan, eli sopimustani jatketaan sitten kun nykyinen päättyy, käsittääkseni ihan vakituisena sopimuksena. Palkkaa nousee nykyisestä 22%, mutta nettopalkka nousee vain 14,5% kiitos progressiivisen verotuksen. Näin jälkikäteen jäi mietityttämään ainoastaan se olisinko voinut saada kovemman palkan, mutta toisaalta pyyntöni saattoi olla yksi merkittävä tekijä että yleensä paikan sain.

Käteen jäävä rahamäärä tullee olemaan noin 2100€/kk. Vuokrani on noin 380€, ruokaan menee rahaa 200-300€, bensoihin 100-200€ ja kaikkeen muuhun muutama satanen. Tällä hetkellä menot tuntuvat olevan siinä 1100€/kk tuntumassa, joten säästöön jäisi noin tonni kuussa.

Paikan varmistuttua saatan joutua ostamaan oman auton. Nykyäänhän ajan isän nimissä olevalla autolla, olen tehnyt niin jo kohta kolme vuotta. En aio ostaa kovin kallista autoa, muutama tonni riittäköön, mutta tekee se silti loven likvidiin omaisuuteen. Auton kyllä tarvitsen, eikä autottomuus ole vaihtoehto. Voi silti olla, että saan vielä ensi kesään asti nykyisellä ajella, koska vanhemmat eivät vielä tarvitse kahta autoa. Aion myös ostaa uuden läppärin, koska nykyinen on aivan surkea ja jo 7 vuotta vanha. Ei edes toimi kunnolla. Mutta en tässäkään kallista lähde ostamaan. Muuta kalliimpaa ostosta ei ole suunnitteilla, mutta onhan tuossakin jo. Asuntoa en lähde heti ostamaan, koska tiedossa on vielä halpaa vuokra-asumista melko pitkään.

Sijoituksiin menevä rahamäärä pysynee vähintäänkin nykyisellä tasolla. Alun perin olin arvioinut sijoitettavaksi summaksi 200€/kk vuosille 2016-2017, mutta jo tänäkin vuonna se on ollut yli 300€/kk ja ensi vuonna vähintään tuo 300€. Voi hyvin olla, että nousee jopa 400-500 euroon, mikä on huomattavasti enemmän kuin olen viime vuonna suunnitelmaa tehdessäni arvioinut. Oikeastaan minulla olisi todennäköisesti varaa jopa enempään. Saa nähdä millaiseen riskin ottoon päädyn.

Q2:n alku on ollut epäilyttävän positiivinen osakemarkkinoilla. Lähes jokapäiväinen vihertäminen ei voi jatkua ikuisesti, tuskin edes parin kuukauden tähtäimellä. Eiköhän sieltä vielä se kesädippi tule. Jos ei vielä tässä kuussa, niin elokuussa, joka on ollut perinteinen dippauskuukausi. No, eipä se oikeasti ole mitenkään varmaa. En ole tehnyt uusia ostoksia heinäkuussa, ja tätä menoa ostoja ei myöskään tule. Oikeastaan olen alkanut pohtia jopa myyntejä, sillä pidän 5-10% notkahdusta todennäköisenä lähiviikkoina.

3 kommenttia:

  1. Suosittelen kokeilemaan linux lubuntua. Saa vanhan läppärin eloon.

    VastaaPoista
  2. Onnittelut uuden työpaikan johdosta! :) Noin edullisella vuokralla ei taida omistusasunto edes kannattaa, jos vain mahdut siinä asumaan. Minun kolmiossani jo yhtiövastike on jotakin 320€:n luokkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon :)

      Oma asunto saa vielä odottaa, ja onhan siihen muitakin syitä kuin vuokran edullisuus.

      Poista