maanantai 14. joulukuuta 2015

joulukuun väri on punainen?

En ole varma kuvittelenko vain, mutta jostain syystä tuntuu, että joulukuu on hyvin usein laskukuukausi. Näin ainakin tähän mennessä tänä vuonna. Muistaakseni vuonna 2014 oli samoin. Toistaiseksi neljäs kvartaalini vielä vihertää ja samoin koko vuosi, mutta mikäli loppukuukausi jatkaa samanlaisena kuin alkukuukausi, saattaa vuosi päätyä plus miinus nollaan.

FED:in ohjauskorkokokous lienee laskumarkkinan suurin syy. Toki monet järjestelevät salkkuaan verotusta varten. Myyvät tappiollisia omistuksiaan minimoidakseen verojen maksuja. Samoin monet ammattilaiset myyvät huonoja sijoituksiaan, jotta tulokset vaikuttaisivat paremmilta, ja johonkin rahastoesitteeseen saadaan hienon nousujohteisen näköinen käyrä.

Itse olen tämän vuoden verovapaan myynnin tehnyt jo syyskuussa, enkä aio keventää salkkuani enempää. Tammikuu on ollut yleensä nousukuukausi. Kannattaa googlettaa tammikuuilmiö, niin löytää tästä oikein hyvän blogikirjoituksen.

Toisaalta koronnostohermoilu voi jatkua. Elämme mielenkiintoisia aikoja. Pahimmassa tapauksessa tämä johtaa turbulenssiin markkinoilla. Kauppalehden keskustelupalstalla valmistaudutaan jo 2016 romahdukseen eräässä ketjussa.

Miten itse olen valmistautunut mahdolliseen romahdukseen? En varsinaisesti mitenkään, mutta aion joka tapauksessa jatkaa suunnittelemallani strategialla. Ehkä hieman lisään suunniteltuja ostoja sitten kun alamäki on tasoittunut muutaman kuukauden ja kääntynyt varovaiseen nousuun. Käteistä minulla kuitenkin on ja tulee olemaan aika paljon varalla. Todellinen tavoitteeni on vasta pitkän ajan kuluttua, ja ehdin sitä ennen näkemään monet romahdukset. Seuraava romahdus, milloin ikinä se tuleekaan, ei tule olemaan sijoitusurani merkittävin.

Olen asennoitunut siihen, että sijoituksistani voi sulaa puolet tai enemmänkin. En kuitenkaan toivo sitä. Ja koska en varmasti tiedä niin käyvän, en myöskään aio olla sen kummemmin myyntikannalla, vaikka oman pankkini ilmoitus kolmen kuukauden ajan ilmaisista kaupankäyntikuluista hieman houkutteleekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti